The Bodleian Library Tour

Divinty School

På söndagen roade jag mig med Bodleian Library Tour. Den började i Divinity School där jag varit tidigare men innertaket tål att ses på flera gånger. Divinity School har bland annat fått tjänstgöra som sjukstuga på Hogwarts (Harry Potters skola) i De vises sten (2001).

Ovanpå Divinity School ligger Duke Humfrey’s Library som varit biblioteket på Hogwarts. Det var väldigt mysigt men fotografering var inte tillåten. Ni kan se det på youtube istället.

This Sunday I indulged myself with the Bodleian Library Tour. It started in the Divinity School, which ceiling is absolutely fabolous. In The Philosopher’s Stone (2001), the Divinity School became the sanatorium for Hogwarts.

Upstairs is Duke Humfrey’s Library (which was the library for Hogwarts). It is not allowed to take photos in the library.

Guide

En väldigt kunnig guide hade vi. Hon berättade en kul historia som hade kunnat handla om mig, som är en väldigt gallringsivrig bibliotekarie: Bodleian Library ägde Shakespeares första Folio som kom ut 1624. När det kom en tredje Folio 1663 tyckte en av de dåvarande bibliotekarierna att man kunde göra sig av med den första, nu när man fått tag i en fräschare. Han sålde den första folion till en privatperson och först många generationer senare fick biblioteket köpa tillbaka första utgåvan för 3 000 pund (numera är värdet minst 1,5 miljoner pund). Om det varit jag som tjänstgjort som bibliotekarie då så hade jag väl helst slängt den. Men nu har jag lärt mig.

The guide told us a funny story about a librarian in the 1700th centry who sold the First Folio of Shakespeare (1624), when the library bought the Third Folio 1663. Fortunately, could the library buy the First Folio back, many years later. I guess this librarian was as fond of weeding as I am.

Convocation House

I Convocation House har man hållit formella möten i 300 år. Ett välbevarat exempel på ett 1600-tals Parliament House.

Convocation House is a perfectly preserved example of a 1700th century Parliament House. It’s been used for 300 years for formal meetings.

Radcliffe Camera

Inne i Radcliffe Camera fick man inte heller fotografera. Men det var väldigt vackert i läsesalarna, kan jag berätta.

The reading rooms in the Radcliffe Camera are beautiful. Unfortunately, wasn’t I allowed to take any pictures.

William Herbert, 3rd Earl of Pembroke

På innergården står en staty av William Herbert som var chef för Oxford University 1616-1630. Till denna ståtlige man tror man att Shakespeare ska ha dedikerat sina sonetter. Nog förstår man att Shakespeare hade svårt med att jämföra honom med en sommardag.

Det var som ni ser bara en liten del av Bodleian Library som jag fick se, men jag vet inte om alla stora bokmagasin skulle varit så spännande heller. Inte ens för mig. Bodleian Library är Storbritanniens näst största bibliotek, efter The British Library i London.

Efter turen gick jag och fikade på Blackwells café för att smälta intrycken och läsa en bok.

In the courtyard is the statue of William Herbert, chancellor for Oxford University 1616-1630. He is supposed to be the man who Shakespeare dedicated his sonnets to. Pretty hard to compare him with a summer’s day though.

The tour didn’t show all of Bodleian Library, but maybe that is for the best. Bodleian Library is the second biggest library in Great Britain. The British Library in London is the biggest one.

After The Bodleian Tour did I go to Blackwell’s café to digest the impressions, and to read a book.


Shall I compare thee to a summers day

Sonnet 18

William Shakespeare

Shall I compare thee to a summer’s day?
Thou art more lovely and more temperate.
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer’s lease hath all too short a date.

Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimmed;
And every fair from fair sometime declines,
By chance, or nature’s changing course untrimmed.

But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou ow’st;
Nor shall death brag thou wand’rest in his shade,
When in eternal lines to time thou grow’st,

So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this, and this gives life to thee.

Bodleian Library

Bodleian Library Wiki

Visa större karta

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar till The Bodleian Library Tour

  1. Lena skriver:

    Otroligt tjusiga byggnader!
    Har aldrig tänkt på utrensningsdelen av en bibliotekaries sysslor. Så väldigt svårt att hålla fingrarna i styr! Men Shakespeare kan ju lära oss alla en hel del. Den där sonetten är min absoluta favorit! Jobbade hårt med att förstå den då jag läste engelska och det gjorde att den sitter än i dag.

  2. Christer skriver:

    Jo det är vackert. Det är minst lika viktigt att göra sig av med böcker som att köpa nya, på skol- och folkbibliotek i alla fall. Fast det gäller ju att gallra rätt. Det var nog första gången jag bekantade mig med Shakespeares sonett när du läste engelska. Den är vacker.