Nina Hemmingsson

Nina Hemmingsson

I kväll var det vernissage på Stadsbiblioteket i Umeå. Min favoritserietecknare Nina Hemmingsson ställer ut  serierutor och teckningar.

Nina Hemmingsson

En del av hennes teckningar är som enkla ikoner. Hon säger själv att de oftast inte är tidstypiska utan att de snarare hör hemma i hennes barndomstid.

Nina Hemmingsson

Utställningen pågår i Ljusgården på Umeå Stadsbiblioteket fram till den tjugonde augusti.

Nina Hemmingsson

Nina gick runt och minglade och pratade med den intresserade publiken.

Nina Hemmingsson

Det bjöds på god mat både för kyckling-ätare och vegetarianer.

Nina Hemmingsson

Jag tror att den första serieboken jag läste av Nina var Jag är din flickvän nu, en vansinnigt rolig bok med verkligt svart humor.

Nina Hemmingsson

Nina säger att hon själv inte tycker att hennes serier är bittra, men ofta ledsna eller arga. Ledsenhet eller ilska är inte uppgivet så som bitterhet är, utan känslor med kraft och hopp om förbättring, menar hon.

Nina började med sitt professionella tecknande först när hon gjorde sin slutuppgift på konstfack i Norge, år 2000. Trots att det var installations-konst som gällde då ställde hon upp en utställning med sina teckningar, i det rum där hon först hade gjort en ljudinstallation.

Nina Hemmingsson

Efter konstfack började hon att teckna serierutor, ett format som hon tycker känns bra för henne. I serierutorna kan hon kombinera de två saker som hon tycker om, att teckna och att skriva. Vilken tur det är att Nina Hemmingsson bestämde sig för att göra det hon verkligen ville och det som kändes rätt. Jag är så förtjust i hennes humor… den är bara så kul.

Nina Hemmingsson is a popular Swedish cartoonist and graphic artist. Her cartoons are hilarious with a lovely dark sense of humour.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 svar till Nina Hemmingsson

 1. Birgit Lindgren skriver:

  Ja visst är det fina bilder, jag hann dit och kika en stund på kvällspasset, och smaka :-)

 2. Christer skriver:

  Gott, roligt, fint och kulturhett :)

 3. Anki Edlund skriver:

  Synd att jag missade vernissaget, såg ju både gott och trevligt ut. Men var ju upptagen med annat firande :) Får se till att slinka in vid annat tillfälle och hoppas att det finns några nya bitska serierutor att skratta åt. Håller med henne om att dom inte är bittra, men väl både ledsna och arga, och tror inte heller att dom är uppgivna?

  • Christer skriver:

   det var visst någon som kallat serierna bittra någon gång… men jag tycker som du, inte ett dugg uppgivna utan kraftfulla och vansinnigt roliga.

 4. Kristina skriver:

  Kul med Nina H., och kul att din blogg har fått liv igen, C.!