Café ‘t Mandje – Amsterdams äldsta gaybar

På gatan Zeedjik nära centralstationen i Amsterdams hjärta finns Nederländernas äldsta gaybar Café ‘t Mandje. Café är det nederländska ordet för pub och mandje betyder korg.

Café ‘t Mandje

Bet van Beeren, öppet lesbisk,  öppnade baren 1927 i en tid då homosexualitet fortfarande var illegalt i Nederländerna. Bland gästerna fanns förutom homosexuella också sjömän, prostituerade och intellektuella. Hon menade att på hennes bar skulle alla vara välkomna och få vara som de ville. Under andra världskriget höll hon också judar gömda undan nazisterna .

Bet van Beeren

När Bet dog 1967 tog hennes yngre syster Greet över och drev puben fram till 1982, då den stängdes på grund av kriminalitet och oroligheter i kvarteret. Baren var stängd fram till 2008 då systerdottern Diana öppnade den igen. Baren renoverades och återställdes till att se ut som den gjorde på Bets tid. Diana ser också till att Bets anda fortfarande råder på baren.

Det sitter vykort och foton på väggarna (nu i form av en väldigt skickligt gjord fototapet). Det hänger en massa saker i taket som husgeråd, skor, nallebjörnar och avklippta slipsar. Det fanns en tradition bland gästerna att alltid lämna något kvar som sedan hängdes upp i taket. Slipsarna lär Bet ha huggit av med en slaktkniv.

Ovanför baren finns Bet van Beerens lägenhet bevarad som ett väldigt litet museum. Väldigt mysigt och speciellt. Det var berörande att höra om Bet och se baren och lägenheten. En viktig del av humanismens och medmänsklighetens historia som bevarats, och fortfarande är det en väldigt mysig och trevlig pub.

På Amsterdams historiska museum finns en fullstor modell av delar av  Café ‘t Mandje.

Café ‘t Mandje

Café ‘t Mandje på Wikipedia

Interiörbild på Flickr

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar till Café ‘t Mandje – Amsterdams äldsta gaybar

  1. Maria Lundberg skriver:

    Och vad lämnade du kvar??

  2. Christer skriver:

    Nej, det lämnas inget kvar längre. Det skulle väl inte funka eftersom de vill bevara hur det såg ut på Bets tid.

  3. Birgit skriver:

    Vilken otroligt modig kvinna Bet var, att inte myndigheterna stängde ner caféet när det var olagligt, det är sådan kämpar som gör att man behåller hoppet om förändring.