Regnbågar i Amsterdam

När jag packat upp inne på hotellet Prins Hendrik i Amsterdam, skulle jag bara gå ut och se om det fanns någonstans där det gick att äta. Direkt kommer jag in på gata med regnbågsflaggor.

Rainbows in Amsterdam

Regnbågsflaggan är en stark symbol för mig. Särskilt när man är utomlands, och är osäker på vilket klimat som råder för icke-heterosexuella, så signalerar regnbågen att man är välkommen och kan känna sig trygg. Oftast händer det något kul i anknytning till den också. Regnbågen gör att man kan sänka garden och slappna av.

Eftersom alla restauranger på den här gatan hade regnbågar på olika sätt, var det bara att välja första bästa.

Rainbows in Amsterdam

Senare under veckan fann jag att hela stadskärnan var prydd med regnbågsfärgerna på alla möjliga olika sätt.

Rainbows in Amsterdam

Regnbågsflaggan, som symbol för gay-rörelsen, designades av Gilbert Baker, 1978 i San Francisco. Färgerna i flaggan symboliserar mångfalden i samhället, men också mångfalden bland homo- , bi- och transsexuella.

Rainbows in Amsterdam

Funkar lika bra med ballonger.

Rainbows in Amsterdam

Handlarna i Amsterdam har förstått värdet av att stödja och arbeta med Prideoch ProGayrörelsen. Pride-veckan lockar väldigt många turister. I princip alla skyltfönster var regnbågsprydda under Pride-veckan. I affärerna skyltades det med regnbågar på olika sätt. En del klädaffärer skyltade sina kläder i utvalda regnbågsfärger.

Rainbows in Amsterdam

Regnbågsdrake

Rainbows in Amsterdam

En välkomnande portal.

Rainbows in Amsterdam

Flaggan gör sig extra bra symboliskt i kontrast mot ett gammalt stenhus.

Rainbows in Amsterdam

Rainbows in Amsterdam

Pride-veckans höjdpunkt var på lördagen och då kom det förstås fram ännu fler flaggor.

Rainbows in Amsterdam

Barnens flaggor är randiga även om de ser lite konstigt rutiga ut på bilden.

Rainbows in Amsterdam

Regnbågen var givetvis ganska dominerande på Canal Pride då alla utsmyckade båtar fyllde kanalerna.

Rainbows in Amsterdam

Flaggan fanns överallt och på alla som det kändes. Det var alla åldrar och alla kön och alla olika sorters människor och alla olika konstellationer. Kul var att man även såg många hetero-par inlindade eller vajande regnbågsflaggan. Många i Amsterdam verkar ha förstått att gay-rättigheter och mångfald är en angelägenhet för oss alla.

Regnbågsflaggan inkluderar i motsats till många flaggor som vill exkludera.

Man skulle kunna tänka sig att Judy Garlands (en stor gayikon, främst i USA) sång Somewhere over the Rainbow inspirerat till designen av flaggan och gjort den till den kraftfulla symbol för gayrörelsen som den är.

Rainbow flag på Wikipedia

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar till Regnbågar i Amsterdam

  1. Birgit skriver:

    Vilket härligt upplyftande blogginlägg, och vilka underbara bilder! Jag blir glad när jag läser och jag förstår din känsla av att vara accepterad, välkommen och trygg. Vad jag önskar att alla fick känna så var i världen dom än satte ner sina fötter.

  2. Maria J skriver:

    Jag håller med! Fint skrivet och härliga bilder! :-) Och det framgår verkligen i alla inlägg från Amsterdam, att det var bra stämning där.